5 důvodů, proč je dobré pít kávu každý den

Milovnice kávy, radujte se! Vaše závislost na kávě je prospěšná vašemu zdraví. Magazín 2K pro vás má 5 důvodů, proč je dobré pít kávu každý den.

Pro mnohé z nás může být pití kávy nepostradatelnou součástí dne. Ať už je to po ránu na povzbuzení nebo jako odpolední rituál při relaxaci či při posezení s přáteli. Pití kávy je prostě požitek.

1. Prodlužuje život

Existuje tolik důvodů, proč káva podporuje zdraví a vitalitu. Podle nedávné studie New England Journal of Medicine lidé, kteří konzumují kávu pravidelně jsou méně náchylní život ohrožujícím nemocem, jako je mrtvice, srdeční choroby a dýchací problémy.

Vědci zkoumali, jak moc může káva ovlivnit život u 400 tisíc mužů a žen v průběhu 14 let. Zjistili, že ti kdo pili nejméně jeden šálek denně, měli snížené riziko úmrtí o 4 %, zatímco čtyři šálky za den snížily riziko až o 16 %.

(Zdroj: pexels.com)
(Zdroj: pexels.com)

2. Palivo pro mozek

Je všeobecně známo, že kofein zvyšuje kongitivní schopnosti. Pití kávy také zlepšuje paměť a zajišťuje, že váš mozek zůstane ve skvělé kondici. Dejte si proti jeden šálek kávy před důležitou schůzkou nebo prezentací ve škole. Káva je palivo odvahy, které budete potřebovat.

3. Dobrá nálada a energie

Všechny určitě známe, že když máme špatný den, nic nefunguje lépe než čerstvá voňavá káva. Díky kávě vaše krev proudí rychleji a vy se tak cítíte čilejší. Určitě víte, o čem mluvím.

Je to také skvělý způsob, jak uklidnit nervy bez přejídání. Neznamená to však, že čím více kávy vypijete, tím více uvolenější budete. Je dobré najít si své přiměřené denní množství kávy.

(Zdroj: flickr.com)
(Zdroj: flickr.com)

4. Antidepresivum

Ženy, které pijí 2 a více hrnků kávy denně, jsou méně náchylné k depresím, než ty, které kávu pijí zřídka nebo ji nepijí vůbec. Není zatím jasné, jakým způsobem káva depresi léčí. Vědci se domnívají, že kofein zřejmě ovlivňuje chemické procesy v mozku. Opět se také potvrzuje, že kofein je stimulantem dobré nálady a energie.

5. Pozitivní vliv na pleť

Zelená kávová zrna obsahují vodu, tuk, sacharidy, bílkoviny, vlákninu a mnohé další látky, přičemž některé z nich se během zpracování kávy (zejména pražení) mění a vznikají z nich látky nové. Z hlediska zdraví jsou z nich nejdůležitější polyfenoly − antioxidanty bojující proti škodlivým volným radikálům. Antioxidanty jsou známy pro své omlazující účinky a oddálení projevů stárnutí.

(Zdroj: public-domain-image.com)
(Zdroj: public-domain-image.com)

Při posuzování prospěšnosti kávy se však ještě posuzuje celkový zdravotní stav, počet vypitách šálků denně a z jaké kávy je nápoj připraven.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *