Bambucké máslo: přírodní zázrak v kosmetice. Znáte jeho účinky?

Bambucké máslo bylo na Magazínu 2K zmíněno již několikrát. A určitě jste o něm slyšely i někde jinde. Znáte ale také jeho blahodárné účinky, v čem je tak výjimečné nebo dokonce odkud pochází?

Bambucké máslo je přírodní surovina získávaná z bobulí, až deset metrů vysokého stromu Butyrospermum parkii neboli máslovníku, který roste v rovníkové Africe. Ne nadarmo se mu tedy říká „africké zlato“. Můžete ho také najít pod názvem karité, jak mu říkají samotní afričtí domorodci. Oficiální název dle INCI je Butyrospermum parkii.
(Zdroj: wikimedia.org)
Není to však žádná novinka. Bambucké máslo má dlouholetou historii a domorodci v Africe máslo pro své nezaměnitelné účinky používali již dávno před námi. Karité pro své kosmetické účinky používala také Kleopatra.
(Zdroj: wikimedia.org)

Účinky bambuckého másla

Karité má opravdu velké hydratační a regenerační účinky na pokožku. Zvyšuje její elasticitu a zpomaluje proces stárnutí. Bambucké máslo chrání pokožku přede vnějšími vlivy, především před sluncem. Je bohaté na nasycené mastné kyseliny, a to kyselinu palmitovou, kyselinu stearovou, kyselinu olejovou, kyselinu linolovou a kyselinu arachidovou. Dále také vitaminy A, D, E a F. Hlavně tedy vitamin E, který je významný antioxidant a chrání pokožku před volnými radikály.
(Zdroj: wikimedia.org)
Bambucké máslo je velmi dobře snášenou citlivou pokožkou a je vhodné k ošetření exzému, lupénky a akné. Ale také opruzenin, dermatitidy, popálenin, suchých opruzenin apod. Máslo má také velice dobré antibakteriální a protizánětlivé účinky.

Použití karité

Bambucké máslo se používá jako masťový základ do kosmetický přípravků. Většinou v přírodní kosmetice, kde nahrazuje vazelínu, která je ropného původu. Na našem trhu se používá především rafinované bambucké máslo. To bývá upravováno při teplotě 400°C, při čemž se ztrácí některé jeho cenné látky, které bývají do rafinovaného másla zpět uměle dodány. Takové máslo vám doma vydrží až dva roky.

(Zdroj: pinterest.com)
Vlastností bambuckého másla je, že při nízkých teplotách tuhne a nad 40°C zkapalňuje. K použití na pokožku je dobré jemně rozehřát máslo mezi prsty. Jeho výhoda je, že se velice dobře vstřebává, jelikož má malé molekuly. Díky tomu se karité stalo i nosičem dalších účinných látek.

Bambucké máslo a akné

Ačkoli se může zdát, že bambucké máslo na akné není příliš vhodné, tak opak je pravdou. Bambucké máslo neucpává póry a má antimikrobiální vlastnosti, což znamená, že bojuje proti bakteriím a infekcím, které vám můžou způsobovat akné. Máslo vám dokonce pomůže vyhladit i jizvy po akné.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *