Objednávejte kávu jako gurmánka: Poznejte druhy kávových nápojů

Mezi český nešvar patří vše přejmenovávat a vymýšlet různý patvary originálních názvů. Výjimkou nejsou ani kávové nápoje. Pojďte se s Magazínem 2K podívat na 8 druhů kávových nápojů.

Jistě jste již slyšely nebo dokonce použily termíny jako je piccolo nebo presso s mlékem. Pravda je taková, že ani jedno neexistuje. A jak to tedy je správně?

1. Espresso

Klasické espresso je pouze jedno, nemá jiné názvy. Jde o malé množství kávy, které není nikoli, o to více silnější, ale jde tu spíše o větší koncentraci chutí. Espresso se připravuje 20 – 30 sekund. Po delší době se už káva přepaluje a zanechává nepříjemnou pachuť a škodlivé látky. Pokud vám espresso nestačí, objednejte si doppio, což je dvojité espresso.
espresso

2. Americano

Káva s označením americnao je vlastně espresso doplněné horkou vodu pro zvýšení objemu. Klasicky v poměru 1:5.
americano1

3. Lungo

Tento druh kávy je také další druh espressa dolitého vodu. Na rozdíl od kávy americano je lungo ředěno v poměru 1:1.
lungo

4. Ristretto

Káva ristretto je espresso naopak s menší koncentrací vody. Přesněji se jedná o šálek s 20 ml tekutiny. Jde o velmi silnou koncentraci chutí a větší požitek z kávy.

ristretto

5. Cappuccino

Nápoj o velikosti 150 až 180 ml, jehož základem je 80 ml espressa a teplé mléko, které na povrchu tvoří 2 cm vysokou hustou pěnu. Správná teplota mléka na cappuccino nesmí při šlehání přesáhnout 65°C. Pro kvalitní cappuccino se nesmí použít žádný jiný kávový extrakt, než správné 30ml espresso.

capuccino

6. Espresso machiato

Dle staré školy se jednalo o espresso s kapkou mléčné pěny. Moderní machiato vypadá jako malé cappucino. Espresso je o svém objemu 80 ml doplněno až po okraj šálku mléčnou pěnou a může být ozdobeno latte artem. Pozor na výslovnost, machhiato čteme jako „makjáto“. Dalo by se říct, že tento nápoj většina Čechů vyžaduje pod nesprávným označením „preso s mlékem“.

machiato

7. Caffe latte

Pokud si v Itálii objednáte latte, jak jste zvyklé, možná budete překvapené, že dostanete jen sklenici mléka. Pokud opravdu chcete kávu s mlékem, nezapomeňte zdůraznit slovo caffe a objednávejte caffe latte. Caffe latte je nápoj o objemu 250 ml a rozdíl oproti cappucinu je menší celkový objem i podíl mléčné pěny.

Další variantou je latte macchiato, které se připravuje do vysoké sklenice, a to tím způsobem, že se nejdříve napění mléko, které se nechá půl minuty odstát, aby se oddělila pěna od mléka. Espresso se nalévá jako poslední a vytvoří na povrchu mléka důvěrně známou skvrnu.

cafe_latte

Samozřejmě existuje další řada receptů na kávové speciality. Nicméně toto je výčet těch nejzákladnějších, se kterými se můžete setkat. A je dobré vědět, co si vlastně objednáváte a nazývat jej přesnými názvy. Jídla v restauraci také nehlásíte číšníkovi jako „nějaké maso s bramborem“.

tabule

Který nápoj z kávy je váš ten nejoblíbenější?

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *