Začínáte s vařením? Základ je výběr správných nožů

Můžete mít nastudované ty nejlepší recepty, ale bez kvalitních pomocníků se neobejdete. Nejzákladnějšími pomůckami jsou bezesporu kvalitní nože. Magazín 2K pro vás má základní typy, jak vybrat správné kuchyňské nože a jejich použití.

Kuchyňské nože usnadňují zpracování surovin. Odlišují se od sebe nejen velikostí, ale také vzhledem. Ve vaší sestavě by neměla chybět minimálně základní výbava nožů. Patří do ní nůž na pečivo, na zeleninu a univerzální typ s hladkým ostřím. Na porcování masa jsou pak vhodné kuchařské nože.

Jak poznat kvalitní nože?

Při výběru nožů byste neměly rozhodně šetřit. Zaměřte se na vhodný materiál nožů. Možná jste již slyšely, že ocelové nože mohou ničit vitaminy obsažené v ovoci a zelenině. V zásadě ocel tolik škody nenapáchá, nicméně nelze popřít, že při krájení ovoce či zeleniny ocelovým nožem nedochází k žádné chemické reakci. Pokud tedy chcete při krájení ovoce a zeleniny získat nejvíce vitamínů, použijte spíše nože keramické nebo plastové.

Dále byste měly vědět, že nekvalitní nože jsou vyrobeny pouze z ocelového plechu. Kvalitní nůž by neměl být příliš pružný a u velkých nožů se čepel nesmí ohýbat. Kvalitní ocelové ostří poznáte podle toho, že je lesklé, tmavší a má hladký povrch.


Druhy kuchyňských nožů

Kuchařské nože jsou universální nože, jejich ostří má většinou a 20 cm a je hladké a směrem ke špici se zužuje. Lze s nimi nahradit i některé speciální nože.

Nože na maso mají čepel dlouhou 20 až 25 cm, která je zakončená špičkou a má velmi hladké a kvalitní ostří. Tyto nože jsou určeny k porcování syrového masa.

Nože na ovoce a zeleninu s krátkou čepelí, která je na špičce z horní strany zakulacená nemají téměř jiné využití, ale ve vaší výbavě by rozhodně chybět neměli. Porcování ovoce a zeleniny je s nimi přesné. Což oceníte například u krájení rajčat.

Nože na pečivo mají takzvané „pilkové“ ostří pro snadné naříznutí kůrky. Čepel je většinou tenká a úzká na konci.

Cukrářské nože jsou vhodné na krájení dortových korpusů a dalších pekařských výrobků. Mají tenkou vroubkovanou čepel, dlouhou 20 až 35 cm.

Nože na sýry zajišťují nepřilnavost sýra díky bočnímu výbrusu nebo děrované čepeli.

Nože na mazání mají širší kratší čepel a zakulacenou špičku. Ostří je hladké nebo mírně vroubkované. Nemusí být ostré.

(Zdroj: pixabay.com)
(Zdroj: pixabay.com)

Toto byl základní výčet několika druhů nožů, které by neměly chybět ve vaší kuchařské výbavě. Pokud máte rádi asijskou kuchyni a sushi, jistě uvítáte také japonské nože. Nože s ostřím japonského typu santoku mají zvýšenou čepel, aby prsty kuchaře měly co nejvíce místa, což umožňuje krájení velmi tenkých plátků.

Údržba nožů

Správná údržba nožů je základem, aby vám vydržely co nejdéle ostré. Proto je nedávejte do myčky s ostatním nádobí. Očistěte je pod tekoucí vodou a otřete do sucha. Odkládejte je oddělen od sebe, například v dřevěném bloku nebo na magmatické liště. Potraviny krájejte jen na dřevěném či plastovém prkénku. Krájení na tvrdé podložce jako je sklo či plech, ničí ostří. Kuchyňské nože bruste na brusných kamenech k tomu určených nebo jejich broušení přenechte odborníkovi.

zacinate-s-varenim-zaklad-je-vyber-spravnych-nozu-1
(Zdroj: tescoma.cz)

Kde koupit kvalitní nože?

Dbejte na výběr kvalitních nožů. Je to investice na dlouhá léta. Kvalitní nože se dají koupit již od dvě stě korun. Do běžné domácnosti, kde se aktivně věnujete vaření, vybírejte nože okolo pět set korun. Příliš levné nože značí nekvalitní materiály. Pro snadný a kvalitní výběr nožů můžete využít i eshop Tescoma, kde najdete také další vybavení do vaší kuchyně, které jistě při vaření oceníte.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *